علت حساسیت فصلی چیست؟
حساسیت فصلی یا آلرژی فصلی مانند دیگر حساسیتها زمانی بروز میکند که سیستم ایمنی بدن در مقابل برخی عوامل موجود در محیط اطراف حساس شده و واکنش نشان میدهد. غالباً این حساسیتها مشکل خاصی ایجاد نمیکنند.
اگر شما در زمانهای خاصی از سال، عطسه و سرفه خشک میکنید یا دچار خارش بینی، خارش چشم و آبریزش بینی میشوید، بدین معناست که دچار حساسیت فصلی شدهاید. گرده گلها، درختان و علوفه شایعترین عوامل حساسیت فصلی هستند.
در حالی که واژه “حساسیت فصلی” به طور کلی به عوامل موجود در طبیعت مانند چمن، گرده گل و بذر گیاهان مرتبط است، گروهی از عوامل دیگر نیز وجود دارند که باعث حساسیت سیستم ایمنی میشوند مانند:
دود (زمان آتشسوزی در فصل تابستان و استفاده از شومینه در فصل زمستان)گزش و نیش حشرات (معمولاً در فصل بهار و تابستان)وجود کلر در استخرهای روباز یا سربسته
کنترل و درمان آلرژی فصلی
برای درمان آلرژی فصلی باید عوامل محرک سیستم ایمنی بدن خود را بشناسید. ممکن است تصور کنید که از گرده گل دچار حساسیت میشوید اما احتمال دارد بعضی عوامل دیگر، علت بروز حساسیت باشند. بیش از دو سوم افراد مبتلا به حساسیتهای بهاری علائم خود را در طول سال نیز دارند. یک متخصص آلرژی نه تنها علائم حساسیت را درمان میکند بلکه میتواند به شما کمک کند تا عامل اصلی حساسیت خود را شناسایی و برطرف کنید.
متخصصان درمان آلرژی برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض عوامل تحریک کننده سیستم ایمنی، راهکارهایی را ارائه میکند که عبارتند از:
گزارشهای هواشناسی را در فصلهای آلرژیزا از روزنامه، رادیو و تلویزیون دنبال کنید تا اطلاعاتی در مورد میزان گرده موجود در هوا در این فصلها دریافت کنید.در طول فصل آلرژیزا، دربها و پنجرههای خانه و ماشین خود را ببندید.برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض گرده که باعث حساسیت میشود، میزان گرده موجود در هوا را بررسی کنید. در فصل بهار و تابستان و در فصل گرده افشانی درختان و علوفه، میزان گرده هنگام شب بیشتر است. در اواخر تابستان و اوایل پاییز، میزان گرده در ساعات اولیه روز بیشتر است.پس از بازگشت به خانه دوش بگیرید، موهای خود را بشویید و لباسهایتان را عوض کنید.هنگام انجام کارها در خارج از منزل، از ماسک فیلتردار استفاده کنید و قبل از آن، داروهای مناسب مصرف کنید.همچنین متخصص آلرژی ممکن است یک یا چند دارو را برای کنترل علائم توصیه کند. برخی از داروهایی که به طور گسترده توصیه میشوند، بدون نسخه هم قابل تهیه هستند.
اگر از قبل سابقه ابتلا به حساسیتهای فصلی را دارید، متخصص آلرژی دو هفته قبل از بروز علائم، مصرف دارو را برای شما شروع میکند.
چه زمانی برای آلرژی کودکان باید به متخصص آلرژی مراجعه کرد؟
حساسیت در کودکان
بسیاری از کودکان به حساسیتهای فصلی مبتلا میشوند و تقریبا نیمی از سال علائمی همچون آبریزش بینی و عطسه دارند. والدین این کودکان اغلب با داروهایی همچون آنتی هیستامین سعی میکنند تا حد امکان شدت حساسیت را در کودک کنترل نمایند و زمانی که واکنشهای آلرژيک افزایش مییابد به پزشک مراجعه میکنند. در حقیقت بسیاری از والدین زمان مناسب جهت مراجعه به پزشک و درمان حساسیت کودک خود را به طور دقیق نمیدانند. در این مقاله به حساسیت کودکان و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید میپردازیم.
حساسیت یا سرماخوردگی؟
بسیاری از والدین با توجه به اینکه علائم حساسیت و سرماخوردگی نزدیک به هم بوده و از نظر فصلی هم ممکن است همزمان بروز کنند، آلرژی و سرماخوردگی را با هم اشتباه میگیرند. درست است که علائم حساسیت فصلی بسیار شبیه علائم سرماخوردگی است اما چند تفاوت کلیدی وجود دارد که باید به آن توجه نمایید.
سرماخوردگی به مدت یک یا دو هفته طول میکشد اما علائم حساسیت در تمام طول فصل ادامه دارد.علائم سرماخوردگی اغلب به تدریج بروز میکند و در هر زمانی از سال میتواند اتفاق بیفتد اما علائم حساسیت به طور ناگهانی و با تغییر فصل رخ میدهند.ترشحات بینی در سرماخوردگی به صورت رقیق و یا غلیظ ، شفاف،زرد و یا سبز باشد. اما در حساسیت فصلی آبریزش بینی رقیق و شفاف استبر خلاف سرماخوردگی، حساسیتهای فصلی میتواند باعث قرمزی و خارش چشم کودک شود.حساسیت فصلی منجر به تب و افزایش دمای کودک نمی شود اما یکی از علائم سرماخوردگی تب است.
مراقبتهایی که میتوانید در خانه انجام دهید
برخی از اقدامات مراقبتی را می توانید در خانه انجام دهید تا از شدت علائم حساسیت در کودک خود بکاهید. برخی از این اقدامات عبارتند از:
استفاده از داروهای آنتی هیستامین کمک شایانی به کنترل علائم حساسیت میکند.سعی کنید کودک خود را از قرار گرفتن در معرض هر گونه عامل حساسیت زا منع کنید.قبل از خواب کودک خود را استحمام نمایید.
راههای دیگری برای درمان حساسیت کودک در مطلب درمان حساسیت فصلی کودکان معرفی کردهایم.
اگر علی رغم انجام اقدامات مراقبتی و مصرف داروهای ذکر شده علائم حساسیت در کودک شما بهبود نیافت بایستی به پزشک متخصص آلرژی مراجعه نمایید.
اقدامات پزشک جهت درمان حساسیت کودکان
در اولین مرحله پزشک با انجام آزمایشات از وجود حساسیت فصلی اطمینان حاصل میکند. پزشک از والدین اطلاعاتی در مورد وضعیت کودک و محل زندگی میکیرد تا از میزان قرارگیری کودک در معرض آلرژنها آگاه شود.
سپس داروهای مصرف شده همچون آنتی هیستامینها را بررسی مینماید و در صورت تشخیص و صلاحدید داروهای دیگری را جهت کنترل علائم حساسیت تجویز مینماید و یا دوز داروهای قبلی را افزایش می دهد. البته پزشک همیشه از روشهایی شروع میکند که در درمان آلرژی کمترین عوارض ممکن را داشته باشد.
دریافت متن از آقای دکتر میررضا قائمی فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی